Българско приложение защитава 100 000 деца в интернет

Protect Your Kid е номинирано в престижен международен конкурс

Има го на 7 езика

Българско безплатно приложение за родителски контрол Protect Your Kid получи номинация в категория „Приобщаване и овластяване” на международния конкурс World Summit Awards. Той е основан в рамките на Световна среща на върха по въпросите на информационното общество на ООН, проведена в Женева през 2003 г.

В тазгодишното издание участват 178 държави, всяка страна има по една номинация в категория. От номинираните от цял свят се избират по 5 финалисти в категория, които ще бъдат обявени през ноември тази година, а през март догодина ще бъде обявени победителите.

Protect Your Kid е създадено от българска IT компания, в разработването му участват 7 души. То е пуснато през миналата година и до момента има около 100 000 изтегляния в цял свят.

Освен на български, може да се използва на още 7 езика, разказва пред „Труд” един от създателите Деян Благоев. „Най-теглената версия е английската, с нея работят много държави, дори и в Индия и Южна Америка”, обяснява Деян. Използва се също в Германия, Англия, Франция, САЩ.

В компанията, създала приложението, голяма част от колегите на Деян имат деца и проблемите им са сходни - колко време прекарват малките с телефони и таблети и как да не попаднат на неподходящо съдържание. Затова решават да създадат приложение, което да е от полза на родителите.

Тестват програмата заедно с децата си, за да я направят максимално функционална. „Разбрахме какви характеристики ни трябват, допитахме се и до други родители и се оказа, че всеки иска да знае къде е детето му, какво прави в таблета или телефона и как може да филтрира неподходящото съдържание”, казва Деян.

Protect Your Kid е подходящо за деца от 5 до 12 години. „Тогава те се учат и не правят разлика между действителност и фикция, докато тийнейджърите  разсъждават по различен начин, чувството им за свобода е различно и тези програми са неприложими за тях”, пояснява Деян.

Приложението за Android се изтегля на устройството на малчугана, а родителят създава свой профил с имейл и парола и от там контролира настройките и желаните функции. С един акаунт могат да се защитят неограничен брой детски телефони и таблети. Приложенията могат да се обединяват в различни групи като игри, социални, чат за да се улесни контролът върху тях.

Веднъж инсталирал приложението на смартфона или таблета на детето си, родителят може да следи по колко време на ден то използва различните апликации, както и да се информира за неговото местоположение и потребление. Това става през секция „Контрол панел” в интернет страницата protectyourkid.bg.

„Ограниченията, които могат да се наложат, са различни и чрез тях детето може да се научи да разпределя правилно времето си“, обяснява Деян. Една от опциите е да се ограничи времето, което то прекарва в различните приложения. Може да се намали времето за игри или за влизане в интернет или във фейсбук. Това се случва както чрез задаване на часове, в които да се използва приложението, така и чрез определяне на продължителността на използване.

Функцията „Нощен режим” блокира всички приложения и телефонни разговори вечерно време и не позволява малките да стоят до късно с мобилния си телефон или таблета. „Има случаи, в които казват, че си лягат, а всъщност играят игри или чатят с приятели във фейсбук”, обяснява Деян.

Protect Your Kid позволява сърфиране в интернет само в предварително одобрени от родителя страници. „Създали сме списък със сайтове, подходящи за деца, като всеки може да добави нови страници в списъка с разрешени. „При всеки опит да отвори сайт, който не е в списъка, детето получава съобщение, че страницата не е разрешена и трябва да помоли майка си или баща си да я одобри”, пояснява Деян.

Приложението може да блокира достъпа до дадена апликация за определено време или за постоянно. Блокирането на достъпа до гугъл плей дава възможност всеки път, когато малкият иска да изтегли дадена апликация, родителят да се информира за него и да реши дали да го позволи. Може също да се блокират покупки и платени услуги в дадено приложение. „В момента, в който малкият се опита да плати, приложението просто не му позволява да отвори екрана за плащане”, казва Деян.

Това, което не могат да правят родителите чрез Protect Your Kid, е да четат смс-ите или да проследяват съобщенията във фейсбук. „Смятаме, че по този начин прекалено бихме навлезли в детската територия и затова решихме да не създаваме подобна опция. Целта на приложението не е да бъде за наказание, a да насърчи родителите да общуват с децата си относно интернет, казва Деян.

Не са рядкост случаите, в които малките се опитват да деактивират апликацията. „Опитват се да натиснат забравена парола или да се представят от името на родителя си на нашия съпорт център, но това не върши работа, защото информация за паролата изпращаме само по имейл”, казва Деян.

Той се надява приложението да насърчи все повече родители да мислят за безопасността на децата си в интернет и да общуват с тях. Споделя, че покрай този проект с екипа му работят с различни организации, които се занимават със защита на децата, получават обратна връзка от родители и участват в конференции и събития, които повдигат въпросите за безопасността на подрастващите в интернет пространството.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии